Partneralimentatie

Geplaatst op 11/08/2017 door in Familierecht, Sector Particulier | Geen reacties.

GASTBLOG

Onderstaand een zogenaamd “gastblog”. Geschreven door een detective over een problematiek waarmee wij als advocaten ook mee te maken hebben. Soms werken we dan ook gezamenlijk aan de oplossing van deze problematiek.

 

Betaalt u  onterecht partneralimentatie?

01-08-2017, door Glenn Troost BBA, particulier onderzoeker Active CSI

 

Peter zat achter zijn PC om zijn financiële administratie te doen. Het was ook weer tijd om de maandelijkse partneralimentatiebetaling van € 1249,- bruto, aan zijn ex partner Patricia te doen. Met tegenzin deed hij de overboeking. Niet omdat hij het Patricia niet gunde, maar omdat hij het gevoel had dat hij al een poos in de maling genomen werd. Peter had het gevoel dat zijn ex en haar nieuwe vriend al een poos samenwoonden op het adres van Patricia. Hij hoorde van zijn kinderen dat de nieuwe vriend van Patricia er altijd was. Als hij langs de woning van Patricia reed zag hij de auto van de nieuwe vriend altijd staan. Toen Peter vorige week de kinderen ging halen, vroeg hij Patricia op de man af of ze samenwoonde. Patricia had dit stellig ontkend. Peter geloofde er niets van. Hij moest nog ruim 9 jaar betalen en was niet van plan om zich in de maling te laten nemen. Maar wat kon hij doen?

Probleem

De namen van Peter en Patricia zijn fictief, maar de geschetste situatie is er één die veel voorkomt in de dagelijkse praktijk. De wetgeving op het gebied van partneralimentatie is complex. Het komt erop neer dat er ten tijde van een scheiding een momentopname plaatsvindt in de vorm van een convenant. Hierin wordt vastgesteld of-, wie en hoeveel partneralimentatie (en niet te vergeten kinderalimentatie) moet betalen voor een bepaalde periode. Wat niet zo handig geregeld is in deze wet is dat van de ontvanger van de partneralimentatie verwacht wordt dat hij of zij aan de bel trekt op het moment dat hij/zij weer duurzaam gaat samenwonen of meer gaat verdienen. Gelegenheid maakt de dief zegt men weleens… Het komt veelvoudig voor dat de ontvanger van de alimentatie gemakshalve vergeet te melden dat er van een dergelijke situatie sprake is en sterker nog, dat men zich in allerlei bochten wringt om dit verborgen te houden. De betaler zit dan met de gebakken peren, want het is aan hem om aan te tonen dat er sprake is van een frauduleuze kwestie en dat is, door de complexe wetgeving, waar ik het eerder over had, geen gemakkelijke zaak.

Mogelijkheden

Gelukkig zijn er wel mogelijkheden. Middels een particulier onderzoeksbureau zoals Active CSI kunt u de bewijzen verzamelen die nodig zijn om de partneralimentatie te verlagen of zelfs stop te zetten. Bewijzen kunnen worden vergaard door bijvoorbeeld observatie, social media- en buurtonderzoek. Het doel van het onderzoeksbureau is om een rapportage te maken waarin vast komt te staan dat de ontvanger van de alimentatie en de nieuwe partner weer samenwonen als zijnde gehuwd. Hiervoor moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Advocatenkantoor AssumDelft, met wie Active CSI vaker onterechte partneralimentatie-kwesties aanpakt, heeft in een tweetal blogs op haar website hierover meer (juridische) informatie staan (https://assumdelft.nl/category/familierecht/) en (https://assumdelft.nl/partneralimentatie-stoppen/)

Een goede advocaat is overigens ook een noodzaak om een dergelijke zaak tot een goed einde te brengen. In veel gevallen lukt het de advocaat om een gang naar de rechter te voorkomen en de zaak in der minne te schikken. Is dit niet het geval, dan wilt u dat uw zaak door een vakkundig advocaat behandeld wordt. Active CSI schakelt gedurende het onderzoek met uw advocaat om samen het onderzoek in goede banen te leiden.

Kosten

Omdat een onderzoek gedegen uitgevoerd moet worden en er sowieso meerdere observaties moeten plaatsvinden is een alimentatieonderzoek niet goedkoop, er zijn zelfs zaken bekend waarbij de totale onderzoekskosten opliepen tot meer dan € 50.000,-. Op voorhand de exacte kosten van een zaak inschatten is onmogelijk. Active CSI heeft echter een methode ontwikkeld om de kosten te beperken. De gemiddelde onderzoekskosten liggen bij Active CSI rond de € 10.000,-. Hieronder vindt u een uitspraak waarbij een vrouw € 50.000,- aan onterecht ontvangen alimentatie en ruim € 34.000,- aan onderzoekskosten moest terugbetalen;

http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BU5565

Vergunning

Wat verder van belang is, is dat het onderzoeksbureau waar u mee in zee gaat een vergunning heeft van het Ministerie van Justitie en beschikt over een zogenaamd POB nummer (Particulier Onderzoeks Bureau). De onderzoekers van het bureau dienen gecertificeerd te zijn en over een zogenaamde gele pas te beschikken. Verifieer dit vooral voordat u zaken gaat doen met een onderzoeksbureau. Wellicht ten overvloede, Active CSI voldoet uiteraard aan voornoemde voorwaarden.

Intake

Mocht u overwegen om uw zaak ter beoordeling aan een onderzoeksbureau voor te leggen dan is het handig om te weten dat dit bij Active CSI gratis kan. Een intake gesprek kost u niets en verplicht u tot niets.

Oh en Peter, Peter is ondertussen van zijn partneralimentatie af. Zou u willen weten of dit voor u ook een optie is? Neem dan vooral contact op met ons, wij staan u graag te woord.

ActiveCSI

Dieselweg 12

3752 LB Bunschoten-Spakenburg

Telefoon: 033-2990080

Telefoon: 087-7849836

E-mail: info@activecsi.nl

Website: www.activecsi.nl

Geef een antwoord

Bericht
Naam
E-mail