29 januari: Dag van het vergeten kind.

Geplaatst op 28/01/2019 door in Arbeidsrecht, Sector Handel & Retail | Geen reacties.

 

Het vergeten kind: een bijzonder sympathieke stichting die iets wil doen om kinderen die het moeilijk hebben te helpen.

Ik verwijs naar de website van de stichting voor meer informatie: Stichting Hetvergetenkind

 

Maar in de rechtspraak is in 2015 een uitspraak gewezen over een ander “vergeten kind”.

Korte casus:

Een kleuterleidster heeft een aantal kinderen meegenomen voor een buitenactiviteit. Onder hen een zeer jong kind. Na anderhalf uur in de buitenlucht bemerkt zij dat zij dat jonge kind in de auto heeft laten zitten. Het was die dag zeer warm. Gelukkig is alles goed afgelopen met het kind.

De leidster was zodanig overstuur van het gebeurde dat zij dezelfde dag naar huis is gebracht door haar werkgever. De werkgever heeft haar diezelfde dag geschorst. De volgende dag heeft de werkgever haar op staande voet ontslagen.

Het vergeten van het kind was natuurlijk een ernstige fout die dodelijk had kunnen aflopen. Niemand was zich daar meer van bewust dan de leidster zelf.

 

Maar is zo’n ernstige fout “ontslag op staande voet waardig”?

Partijen hebben in deze zaak beide aangevoerd dat het achterlaten van het kind in de auto door [X.] een menselijke fout is geweest. Daarin ligt besloten dat zij het erover eens zijn dat van enige vorm van opzet van [X.] geen sprake is geweest, hoewel dat overigens voor het aannemen van een dringende reden geen vereiste is.

De kantonrechter is, één en ander in onderling verband bezien, van oordeel dat ook al is er sprake van een fout die tot zeer ernstige gevolgen had kunnen leiden, een ontslag op staande voet hier niet op zijn plaats was en dat de werkgever dus had behoren te volstaan met een minder vergaande maatregel dan die ultieme sanctie.

Ontbinding van de arbeidsovereenkomst tussen partijen wordt wel op z’n plaats geacht. Van de werkgever kan niet verlangd worden dat hij iemand die een dergelijke fout heeft gemaakt in dienst houdt.

Uitspraak over het vergeten kind

Fouten worden overal gemaakt. Zelfs grote fouten.

Heeft u, of uw werknemer, zo’n grote fout gemaakt? Neem contact op met AssumDelft Advocaten N.V. 033 – 4321 957 of info@assumdelft.nl

 

Geef een antwoord

Bericht
Naam
E-mail