Op 1 mei 2018 start de rechtbank Overijssel een pilot bruggesprek. Dit om de betrokkenheid van de kinderen bij echtscheidingen te verbeteren.
Bruggesprek: Een gesprek tussen ouders en kinderen over de gevolgen van de scheiding, de wensen van de kinderen, de mening van de kinderen.
Het ouderschapsplan is bij echtscheiding verplicht.
Het ouderschapsplan moet bij de rechtbank worden ingediend bij het echtscheidingsverzoek. Dit plan moet aangeven worden op welke wijze de kinderen bij de vaststelling van het ouderschapsplan zijn betrokken. Meestal wordt er slechts één zinnetje aan gewijd; “De kinderen zijn op leeftijdsadequate wijze bij het vaststellen van dit ouderschapsplan betrokken”.
De rechtbank acht dit onvoldoende om te kunnen beoordelen of de kinderen voldoende betrokken zijn bij het ouderschapsplan.
De bedoeling van het ouderschapsplan was dat ouders het belang van kinderen tijdens de echtscheidingsfase in de gaten zouden houden. Een gesprek over de gevolgen van de scheiding, de wensen van de kinderen, de mening van de kinderen: Het zou allemaal in de beslissing van de ouders over de kinderen mee moeten spelen. Ouders moeten met hun kinderen een gesprek voeren over het ouderschapsplan en op de reacties van hun kinderen letten. Dit gebeurt nog steeds te weinig.
De rechtbank Overijssel wil meer informatie van ouders over de manier waarop met de kinderen is gesproken over de scheiding.
De rechtbank laat tijdens de pilot onderzoek doen door 2 universiteiten naar de effecten van het bruggesprek en de informatieverstrekking over de kinderen.
Meer informatie over het Bruggesprek en tips die bij dat bruggesprek tussen ouders en kinderen gehanteerd kunnen worden zijn te vinden op bruggesprek rechtbank Overijssel (rechtbank te Zwolle).
Wilt u meer weten of heeft u andere vragen? U kunt ook contact opnemen met ons scheidingsloket via scheidingsloketleusden.nl.
Geef een antwoord