Echtscheiding via mediation

Geplaatst op 20/04/2015 door in Familierecht | Geen reacties.

Echtscheiding via mediation.

Mediation bestaat al een aantal jaren maar veel echtscheidingen worden nog via het klassieke strijdmodel uitgevochten.

Dat klassieke strijdmodel is dat iedere partij een eigen advocaat zoekt en dat de geschilpunten via correspondentie of procedure worden afgewikkeld. Dat is vaak een tijdrovend proces. En in de advocatuur geldt “tijd is geld”. Vaak worden de advocaten immers per uur betaald. Echtscheidingen waarin beide partijen meer dan € 10.000,– kwijt zijn, zijn geen zeldzaamheid.

Mediation, ook wel echtscheidingsbemiddeling genoemd, is een middel waarbij de partijen bij een mediator hun problemen bespreken en samen tot een oplossing komen. De mediator begeleidt het proces, geeft onpartijdige informatie, heeft ervaring met echtscheidingen en weet de wettelijke regels.

Partijen worden door de mediator neutraal behandeld, ieder mag zeggen wat hij of zij vindt en men hoeft niet bang te zijn dat er misbruik wordt gemaakt van zwakte, emotie of gebrek aan juridische kennis. Beide partijen hebben immers belang bij een goede afwikkeling.

Een goede afwikkeling kan er voor zorgen dat partijen wel gescheiden zijn maar nog wel redelijk met elkaar overweg kunnen. Een procedure op tegenspraak, een echte vechtscheiding, lijdt vaak tot verdere verwijding tussen partijen.

Die verdere verwijding laat diepe sporen na. Zeker als partijen kinderen hebben is dat een belemmering voor de toekomst. Gescheiden ouders zitten levenslang aan elkaar vast in die zin dat ze altijd met de ander te maken zullen hebben. Zelfs als die ander geheel uit beeld is zal de ex-partner bij feestjes van de kinderen, diploma-uitreikingen, huwelijk van de kinderen, geboorte van kleinkinderen een rol spelen.

Mediation kan er voor zorgen dat dergelijke situaties draaglijk blijven omdat de echtscheiding goed is afgewikkeld.

Voor een succesvolle echtscheiding via mediation is nodig dat iedere partij er begrip voor heeft dat iedere partij belangen heeft. Die belangen zijn heel vaak overlappend. Als dat begrip er is en u bent bereid om te praten en te luisteren dan zou een echtscheiding via mediation sneller, goedkoper en beter kunnen zijn dan via een procedure. Het resultaat van mediation wordt door partijen immers gezamenlijke bepaald. dat betekent dat u invloed heeft op de uitkomst.

Bij een procedure is die invloed veel geringer. Dan is het vaak alles of niets. Met alle risico op een hoger beroep en nog meer spanning voor partijen en de kinderen en nog meer kosten en nog meer onzekerheid over de uitkomst.

Denkt u dat u en uw partner uw scheiding kunnen regelen via mediation? Neem dan contact op met mr Willem Brouwer, vFAS echtscheidingsadvocaat en MfN registermediator, 033-4321 957.

Als mediation voor u en uw partner geen optie lijkt kan mr Willem Brouwer u uiteraard ook bijstaan.

Geef een antwoord

Bericht
Naam
E-mail