Vechtscheiding, wat kan de werkgever doen?

Geplaatst op 21/02/2018 door in Familierecht, Sector Particulier | Geen reacties.

 

Vechtscheiding, wat kan de werkgever doen?

 

Op 19 februari j.l. stond in het Algemeen Dagblad een artikel over scheiden. Daarin stelde het platform Scheiden Zonder Schade, bij monde van haar voorzitter André Rouvoet (oud minister voor Jeugd en Gezin), dat ook werkgevers een zekere taak of verantwoordelijkheid zouden hebben om te voorkomen dat kinderen het slachtoffer zijn van ouders die uit elkaar gaan. Rouvoet stelde: ,,Werkgevers kunnen hun medewerkers helpen om op een betere manier uit elkaar te gaan. Door te vragen wat zij nodig hebben tijdens het pijnlijke proces van de scheiding, kunnen ze de problemen verzachten.’’

Om de verantwoordelijkheid in echtscheidingen nu (mede) bij de werkgever te leggen gaat m.i. wel ver, maar in een goede arbeidsrelatie, waar ruimte is voor gesprekken over de privésituatie, kan een werkgever zeker wat ten goede betekenen.

Angst en indianenverhalen

Ervaring leert dat veel scheidende partijen lijden onder “angst voor het onbekende” en “indianenverhalen” van derden.

Scheiden is eng. Na een langere of kortere periode huwelijk en “samen” komt tijdens het scheidingsproces het “alleen” op iemand af. Er moet vaak nieuwe woonruimte komen, de financiële situatie verandert drastisch en hoe moet dat nu verder? Alles is onzeker. Verhalen van anderen over scheidingen die lijken op een nachtmerrie maken iemand nog onzekerder.

Die spanningen kunnen niet alleen leiden tot vreemd gedrag in de (aflopende) relatie. Ook tot ziekteverzuim op het werk. Een werknemer functioneert niet zelden een stuk minder goed of heeft veel ziekteverzuim. Dat is uiteraard nadelig voor het bedrijf en de werkgever.

Waar de werkgever belang heeft bij een goed functionerende werknemer kan hij bijdragen aan het wegnemen van ongerechtvaardigde angsten en onrealistische doemscenario’s die een werknemer kan hebben door te faciliteren dat die angsten en onzekerheden zoveel mogelijk worden weggenomen.

Werkgever: maak een adviesgesprek mogelijk!

Een goed ingevoerde familierecht advocaat kan in een eenmalig adviesgesprek met een werknemer de verwachtingen bijstellen of angsten tot een te behappen proportie terugbrengen. Een dergelijk gesprek hoeft niet lang te duren en niet veel te kosten.

Bij AssumDelft Advocaten werken goed ingevoerde familierecht advocaten die in begrijpelijke taal mensen kunnen voorlichten over wat komt kijken bij een scheiding, wat er kan gebeuren en wat er moet gebeuren en waarom. Die kennis overdragen op een scheidende werknemer kan rust in de situatie brengen waardoor de werknemer weer beter kan functioneren.

 

Wilt u meer weten? Neem contact op via 033 – 4321 957 of info@assumdelft.nl

lees ook: Echtscheiding via mediation

Geef een antwoord

Bericht
Naam
E-mail