Rechtsbijstandverzekering en vrije advocaatkeuze

Geplaatst op 10/02/2015 door in Nieuws, Procesrecht | Geen reacties.

Recht op advocaat bij procedures, vrije advocaatkeuze

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft dan hebt u het recht uw eigen advocaat te kiezen als er sprake is van een procedure. Dat geldt ook voor een procedure waarin u niet verplicht van een advocaat gebruik hoeft te maken zoals bijvoorbeeld in een ontslagzaak of een huurzaak bij de Kantonrechter.

Rechtsbijstandverzekering en vrije advocaatkeuze

Wanneer is sprake van rechtsbijstand?

Enkele voorbeelden van zaken waarbij u op kosten van de rechtsbijstandsverzekeraar een eigen advocaat kan inschakelen zijn:

›› Zaken op het gebied van het huurrecht;

›› Incassozaken;

›› Burengeschillen;

›› Onrechtmatige daad / wanprestatie;

›› Ontbindingsprocedure arbeidsrecht;

›› Beroep bij bestuursrechtelijke procedure;

De verzekerde kiest zelf zijn advocaat

U heeft vrije advocaatkeuze. U hoeft dus geen genoegen te nemen met een advocaat van uw verzekeraar of een advocaat die uw verzekeraar aanwijst. Het Europese Hof van Justitie besliste op 7 november 2013 dat verzekeraars hun verzekerden een vrije advocaatkeuze moeten bieden. U kunt zelf kiezen voor een specialistische en deskundige advocaat bij u in de buurt, op kosten van uw verzekeraar.

Let op!

Ondanks de uitspraak, mag u niet op eigen houtje een advocaat inschakelen. Dit moet met toestemming en in opdracht van de rechtsbijstandsverzekeraar. Doet u dit toch zelf, dan worden de kosten niet vergoed. Toestemming vragen is in principe een formaliteit, want een verzekeraar mag het recht op een eigen advocaat niet weigeren.

Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op. 033-4321 957

Geef een antwoord

Bericht
Naam
E-mail