Mandjesvergelijking bij overgang van onderneming. Mag dat?

Geplaatst op 18/09/2018 door in Arbeidsrecht, Sector Handel & Retail | Geen reacties.

 

Mandjesvergelijking bij overgang van onderneming. Mag dat?

 

Bij overgang van onderneming worden de rechten van de werknemers beschermd door de wet (artikel 7:663 BW), die wet is gebaseerd op een Europese richtlijn.

Werknemers mogen niet worden ontslagen: het dienstverband gaat automatisch en in zijn geheel over op de nieuwe werkgever. Wil de werknemer niet mee over, dat kan natuurlijk, dan eindigt daardoor de arbeidsovereenkomst bij de oude werkgever.

Overgang van de onderneming heeft als gevolg dat de loonvoorwaarden van de werknemers niet ten gevolge van de overgang mogen worden gewijzigd.

Wat we vaak zien is dat de nieuwe werkgever kijkt naar het totale pakket aan arbeidsvoorwaarden en dit totale pakket vergelijkt met de voorwaarden in zijn onderneming. Dit wordt wel “mandjesvergelijking*” genoemd.

*Mandjesvergelijking:  Op de plaatjes telkens 25 kg vis, toch niet vergelijkbaar.

 

Mag dat? Neen, heeft de rechter onlangs weer een bepaald (Rechtbank Noord-Holland 12 april 2018; ECLI:NL:RBNHO:2018:3068).

Bij overgang van onderneming mag je niet aan mandjesvergelijking doen: alle concrete loonvoorwaarden moeten worden voortgezet.

De verkrijgende ondernemers willen de arbeidsvoorwaarden van deze nieuwe werknemers harmoniseren met die van de werknemers die al in dienst zijn. Dat is om die reden (harmoniseren van bijvoorbeeld salarissen) niet mogelijk: werkgever moet zich er bij neerleggen dat er verschillen ontstaan, ook op de langere termijn.

Wilt u meer weten? Heeft u een probleem?

Gijs van den Assum kan u helpen. Contact via ga@assumdelft.nl  of 033 – 4321 957

Volgende keer: wanneer is het wel mogelijk arbeidsvoorwaarden te wijzigen?

 

 

Geef een antwoord

Bericht
Naam
E-mail