Gaat u trouwen in 2018?

Geplaatst op 20/12/2017 door in Familierecht, Sector Particulier | Geen reacties.

Let op: nieuwe wetgeving

De tot 1 januari 2018 geldende Gemeenschap van goederen wordt afgeschaft (voor huwelijken die in 2018 worden gesloten)!

Trouwen gebeurt vanaf 1 januari 2018 niet langer standaard in gemeenschap van goederen maar in een beperkte gemeenschap van goederen.

Het wetsvoorstel ‘beperkte gemeenschap van goederen’ is in 2017 aangenomen en gaat per 1 januari 2018 in werking. Dat betekent dat er nieuwe regels komen voor als je gaat trouwen. De algehele gemeenschap van goederen wordt afgeschaft. Dat houdt in dat je niet alles meer hoeft te delen bij echtscheiding.

Nieuwe regels wetgeving

 

Kort samengevat houden de nieuwe regels in dat je alleen deelt wat gedurende het huwelijk is opgebouwd. Bezittingen en schulden die ieder al voor het huwelijk had, blijven er buiten. Ook erfenissen en schenkingen blijven altijd privé.

De nieuwe regels kunnen ook onvoorziene gevolgen hebben bij een scheiding. Bijvoorbeeld als je samen een huis hebt gekocht en niet ieder de helft hebt ingebracht. Wil je het verschil bij scheiding verrekenen, dan volstaat het nieuwe stelsel niet.

Als je een onderneming hebt, blijft het belangrijk om huwelijksvoorwaarden te maken. De wet regelt niet automatisch dat de andere partner volledig is beschermd tegen een schuldeiser van het bedrijf. Een bedrijf dat tijdens het huwelijk wordt gestart, is zonder huwelijksvoorwaarden van jullie samen.

De wet treedt per 1 januari 2018 in werking. Het is belangrijk om je goed voor te laten lichten!

Neem voor meer informatie contact op met Willem Brouwer of Ingrid Veen via 033 – 4321 957 of info@assumdelft.nl

Geef een antwoord

Bericht
Naam
E-mail