Bestuurders BV persoonlijk aansprakelijk

Geplaatst op 23/07/2015 door in Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht | Geen reacties.

Bestuurders BV persoonlijk aansprakelijk wegens niet-naleving CAO

De rechtbank te Den Haag maakt de bestuurders van de Besloten Vennootschap die een uitzendbureau exploiteerde een persoonlijk verwijt dat zij er niet voor zorgden dat de onderneming de cao (voor Uitzendkrachten en Sociaal Fonds voor de Uitzendbranche) heeft nageleefd. Deze cao is algemeen verbindend verklaard.

De eiseres (de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten) vordert nabetaling van salaris aan de (voormalig) werknemers van het uitzendbureau en schadevergoeding.

De vordering tot nabetaling van salaris aan de (voormalig) werknemers van de vennootschap strandt: de onderneming is enkele jaren geleden beëindigd en de vordering komt neer op nabetaling door de vennootschap zelf. Dat is feitelijk onmogelijk geworden.

Dat ligt anders met de gevorderde schadevergoeding. Die is gebaseerd op Reglement II van de cao Sociaal Fonds voor de Uitzendbranche en geeft de eiseres (SNCU) een eigen controle- en vorderingsrecht.

De Rechtbank wijst de door de Stichting gevorderde schadevergoeding ten laste van de bestuurders toe: zij zijn persoonlijk aansprakelijk omdat hen een ernstig verwijt treft.

Zie: Rechtbank Den Haag 1 juli 2015, ECLI:NL:RBDHA:2015:7458

Wilt u meer weten of heeft u vragen over dit onderwerp? Neem contact op met mr Gijs van den Assum, tel 033 – 4321 957 of ga@assumdelft.nl

Geef een antwoord

Bericht
Naam
E-mail