Aansprakelijkheid op het (voetbal-)veld.

Geplaatst op 06/10/2016 door in Sport en Recht | Geen reacties.

Aansprakelijkheid op het (voetbal-)veld.

De spits stond tijdens de wedstrijd in scoringspositie toen hij werd aangespeeld en daarna van twee kanten werd getackeld.

 

voetbal-blessure-jan-joost-verhoefFoto: www.tym.nl (voetbal blessure Jan Joost Verhoef)

Hij scoorde wel, maar het vervolg was desastreus: gecompliceerde breuk van de linker enkel/onderbeen. Helaas is na een groot aantal operaties het linker onderbeen afgezet.

De spits stelt de twee verdedigers, die beiden de tackle hadden ingezet, aansprakelijk. Onderzoek van deskundigen wees uit dat de verdediger die van links kwam, het letsel door diens tackel had veroorzaakt. Dat is de eerste stap.

Tweede stap is of dit handelen kan of moet worden beschouwd als onrechtmatig handelen, waardoor de plicht ontstaat de schade te vergoeden.

Het is van belang dat het handelen plaatsvond als deelnemer van een sport (in dit geval het voetbal): want letsel toebrengen tijdens de sport is minder snel onrechtmatig dan normaal. Deelnemers aanvaarden namelijk een zeker risico, omdat het spel tot op bepaalde hoogte gevaarlijk gedrag in het leven roept.

Maar… er zijn grenzen. De deelnemer hoeft tijdens het spel niet alles te verwachten. Het fysieke ingrijpen moet echt te maken hebben met het spel/de wedstrijd. Is dat niet het geval, dan komt aansprakelijkheid in beeld.

In bovenstaand geval was de sliding volgens de rechtbank niet zo kansloos, dat de spits deze niet behoefde te verwachten, al helemaal niet wanneer hij in kansrijke positie staat of komt. Het is normaal dat een verdediger dan een tackle maakt.

Hoezeer ook betreurenswaardig: er is geen sprake van een onrechtmatige daad en de verdediger hoeft de schade niet te vergoeden.

De oplettende lezer weet dat de tackle van de Rachid Bouaouzan op Niels Kokmeijer in 2004 een ander lot beschoren was (namelijk een strafrechtelijke veroordeling). De civiele zaak is destijds door partijen geschikt.

Voor de liefhebber: Rb. Noord-Nederland 11 maart 2016, ECLI:NL:RBNNE:2016:1502

 

Wilt u meer weten over recht in de sport? Neem dan contact op met mr Gijs van den Assum; telefoon 033 – 4321 957 of ga@assumdelft.nl

 

Geef een antwoord

Bericht
Naam
E-mail